Délvideéki Kutató Központ

Aktuális
Megkoszorúzták a járeki emlékhelyet - 2011. szeptember 10.
2013.08.26.
Már több éve változatlanság jellemzi az áldozatoknak szánt méltó emlékhely ügyét Járeken. A Vajdaságban a második világháború idején működő koncentrációs és internáló táborok közül kizárólag a járeki tábor áldozatainak nem állítottak még méltó helyet az áldozatoknak és a megemlékezők számára. A Magyar Koalíció pártjai már hosszú ideje lobbiznak az ügy érdekében, a kérés azonban mindezidáig nem talált eredményre.
A hírek szerinte az ellenzékben levő Szerb Radikális Párt befolyását élvező járeki helyi közösségi vezetés az utóbbi időben nagyfokú nyitottságot tanúsított egy tartós emlékhely kialakításának kérdésében. Előrelépésként értékelhető az is, hogy a VMDP temerini szervezete és Gusztony András temerini polgármester erkölcsi támogatásával a járeki helyi közösség a Duna Menti Svábok Világszövetsége alelnökével egyeztetve az elmúlt napokban egy a korábbinál méltóbb helyre telepítette át a németek és a magyarok által korábban állított egy-egy emlékkeresztet. A járeki község tulajdonában lévő parcellán elhelyezett két szorosan egymás mellé helyezett kereszt a táborban odaveszett 6500, döntően német, de körülbelül 200 magyar áldozatnak állít emléket, s egyúttal szimbolizálja az ártatlanul odaveszett dél-bácskai magyar és német lakosság sorsközösségét.
A tábor áldozatai számára méltó emlékhely kijelölését és emlékmű felállítását sürgette Josef Jerger, a Duna Menti Svábok Világszövetségének alelnöke is, aki az egykori internáltakból és hozzátartozóikból álló mintegy 80 főnyi német látogatócsoporttal szeptember 10-én érkezett az újonnan kijelölt emlékhelyre leróni kegyeletét az áldozatok emléke előtt. Csorba Béla, a VMDP temerini körzeti szervezetének elnöke pedig a legközelebbi képviselő-testületi ülésen határozati javaslatot kíván beterjeszteni az ügyben.

Forrás: magyarszerbmult.hu

VisszaVissza

Ugrás a lap tetejére