Délvideéki Kutató Központ

Aktuális
Tragikus emberi sorsok a Délvidéken - kiállításmegnyitó
2014.12.10
Tragikus emberi sorsok a Délvidéken
 
Tragikus emberi sorsok a Délvidéken címmel ma délután a martonosi Emlékházban kiállítás nyílt a második világháború ártatlan áldozatainak emlékére. A fotókból és kordokumentumokból álló állandó kiállítást a Délvidék Kutatóközpont a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával hozta létre.    
 
A martonosi Emlékházban létrehozott kiállítási anyag mára kiteljesedett. A csúrogi, zsablyai és mozsori magyarok kollektív bűnösségét nemrégiben eltörlő szerbiai kormányrendelet szellemében a kiállítás az ártatlanul kivégzett martonosi és környékbeli magyarok mellett emléket állít az ugyancsak ártatlanul életével fizető szerb és zsidó lakosságnak is.
Forró Lajos, a Délvidék Kutatóközpont alelnöke nyilatkozott: „Azt gondolom, hogy a gyilkosoknak viszont nevük van és arcuk van. Az ő nevüket bizony fel kell jegyezni. Ha másért nem, akkor azért, hogy ne hősként, hanem egy egyszerű rablógyilkosként emlékezzen rájuk az utókor. Azt gondolom, hogy Szerbiának el kell határolódnia ezektől az emberektől, ugyanúgy, ahogy mi magyarok is megtettük, megtesszük a saját nemzetünkhöz tartozó gazemberektől.”
Magyarország belgrádi nagykövetsége nevében Pintér Attila, újonnan kinevezett nagykövet szólt a megjelentekhez. Beszédében a megemlékezések fontosságát hangsúlyozta, hisz a magyarságot Délvidék mellett szinte mindenhol érte bántalmazás a múlt század folyamán. A kiállítást Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke nyitotta meg. Megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a történelem nem csak a történészek dolga, mert vannak események, mint az 1944–45-ös magyarellenes atrocitások is, amelyekre mindannyiunknak emlékezni kell. „A martonosi emlékmúzeum évről évre bővül, és azt hiszem, hogy most már szinte elértük azt, hogy egy kerek képet ad a múltunkról.”
Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes főtanácsadója, Csallóközi Zoltán nagyra értékelte a szerb kormány viszonyulását az 1944-es magyarellenes eseményekhez, ami enyhíti az ártatlan áldozatok miatti fájdalmat, és azt a sok igazságtalanságot, amit Trianon óta a magyar népnek el kellett tűrnie. „Most, a világháború kitörésének századik évfordulóján, amikor az egész világ emlékezik, nekünk is hallatni kell a hangunkat. Már csak azért is, hiszen a magyarság jogfosztottságának 70. évfordulójára is emlékezünk.”
A nyitóbeszédeket követően a megjelentek, akik között a meghívott vendégek mellett ott voltak a martonosi áldozatok hozzátartozói is, megtekintették az Emlékház termeiben berendezett reprezentatív kiállítást.
 
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=6VWJk2a752w
Forrás: Pannon TV

VisszaVissza

Ugrás a lap tetejére