Délvideéki Kutató Központ

Aktuális
Megemlékezés Csúrogon
2013.11.03
Több mint százan vettek részt az 1944/1945-ös áldozatok emlékművének koszorúzásán Csúrogon. A vajdasági politikai pártok, a Magyar Nemzeti Tanács, a civil szervezetek, a tartomány és Magyarország képviselői, valamint az elhunytak hozzátartozói helyezték el a kegyelet virágait.
A csúrogi Holt-Tiszától nem messze gyűltek össze az emberek, hogy először tisztelegjenek az új csúrogi emlékmű előtt. Sokan eljöttek az áldozatok gyerekei és unokái közül is. „Annyi fájdalom szállt az égig, hogy ilyen emlékmű ezt nem bírja pótolni. De ismétlem magamat, hogy talán közelebb kerültünk egymáshoz, megbékéltünk egymással, vagy szabadabban gondolkozunk” – mondta Petrovics Ilona.
Teleki Júlia szerint a megemlékezés egy olyan gyásznap, amit mindenkinek tisztelnie kell. „Igaz, hogy a halottaink nem itt vannak eltemetve, hanem a szeméttelep mellett fekszenek, ott a gyom alatt, de akkor is: ez a hely most méltó hely. Nem megyünk keresztül a sáron.”
Korsós Tamás, a szabadkai magyar főkonzulátus főkonzulja elmondta, hogy a szerb kormány technikai okokra hivatkozva akadályozza a kollektív bűnösséget kimondó határozat eltörlését. „Bízom benne, hogy mindezek a technikai okok nem állnak össze egésszé. Netán politikaivá. Így hát, bármennyire érthetetlen és abszurd, de a köztársasági elnökökhöz hasonlóan most mi ugyanúgy, ugyanolyan ártatlan áldozatok előtt hajtunk fejet, akikre a szerbiai jogrend kollektív bűnösként tekint.”
Jasmina Jurišin, a Razzia 1942 Emlékegyesület titkára szerint a 42-es razzia és a 44-es megtorlások csúrogi emlékművek felállításával még nem ért véget a szervezetük feladata. „Az legalább addig tart, amíg minden ártatlan áldozat halála nem lesz bűnnek nyilvánítva.”
A megbékélési folyamatot nem lehet végleg megakasztani – mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke. „Nekem az a meggyőződésem, hogy ezt a folyamatot nem lehet leállítani. Lehet, hogy egy kicsit több idő kell ahhoz, hogy egy-egy lépés megtörténjen, de meggyőződésem, hogy nem lehet visszafordítani.”
Az emlékezés koszorúit a tartomány, a Magyar Nemzeti Tanács, a vajdasági magyar politikai pártok, az egyházak és a civil szervezetek képviselői, valamint az elhunytak hozzátartozói helyezték el.
A csúrogi emlékművet júniusban a magyar és a szerb államfő avatta fel. Együtt hajtottak fejet a II. világháborúban ártatlanul kivégzett magyar és szerb áldozatok előtt Csúrogon, a sintérgödörnél és a Topalov-raktárnál.
Video

Forrás: panonntv.com

VisszaVissza

Ugrás a lap tetejére